Πυρετός

Τι κάνω όταν το παιδί μου έχει πυρετό;

Ο πυρετός δεν είναι εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά σύμμαχος.

Ποτέ δεν προκαλεί βλάβες ο πυρετός στο παιδί όσο υψηλός και αν είναι (π.χ. 40 °C) και για όσο χρόνο κρατήσει (π.χ. εβδομάδες). Ο υψηλός πυρετός συμβάλλει στο να μη μπορούν οι ιοί και τα μικρόβια να πολλαπλασιασθούν, επομένως θανατώνονται πιο γρήγορα, αφού τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασία 36-37 °C.

 

Γιατί όμως ρίχνουμε τον πυρετό;

Για να νοιώθει το παιδί καλά και να μη κουράζεται η καρδιά του.

 

Πότε ρίχνουμε το πυρετό;

Όταν είναι πάνω από 38,2 °C. Για να πέσει ο πυρετός, διώχνουμε τα κλινοσκεπάσματα, ντύνουμε ελαφρά με πολύ λίγα ρούχα ώστε η θερμοκρασία του σώματος να φύγει στο περιβάλλον. Αν το παιδί δεν έχει ρίγος το βάζουμε στη μπανιέρα με χλιαρό νερό και το αφήνουμε μέσα για 10-15 λεπτά ώστε η θερμοκρασία του σώματος π.χ. 40 °C να μεταφερθεί στο νερό που έχει 30-32 °C (ανταλλαγή θερμοκρασίας). Αν ο πυρετός δεν πέσει χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά συμβουλευόμενοι τον παιδίατρο μας.

Πυρετικοί σπασμοί

Πυρετικοί σπασμοί είναι η κατάσταση κατά την οποία το παιδί παρουσιάζει απώλεια συνείδησης μαζί με πυρετό (χάνει τις αισθήσεις του, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον), τα μάτια είναι συνήθως ανοιχτά μπορεί να είναι όμως και κλειστά, το βλέμμα είναι προσηλωμένο στο κενό, έχει συσπάσεις (σπασμούς) των χεριών και των ποδιών και μπορεί να συνοδεύεται από ωχρότητα ή κυάνωση δέρματος.

Πυρετικοί σπασμοί δεν είναι το ρίγος που μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί κατά την άνοδο του πυρετού, οπού το παιδί τρέμει αλλά έχει επαφή με το περιβάλλον.

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι η συχνότερη αιτία σπασμών σε φυσιολογικά παιδιά και εμφανίζονται με τον πυρετό. Ειναι σχετικά συχνή κατάσταση στα παιδιά και μπορεί να εμφανιστεί με συχνότητα 1/50 έως και 1/20 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 5 ετών και συνήθως εμφανίζονται στο πρώτο εικοσιτετράωρο του πυρετού. Συνήθως υπάρχει γενετική προδιάθεση και θετικό οικογενειακό ιστορικό σπασμών σε ένα από τους δύο γονείς.


Το επεισόδιο διαρκεί συνήθως κάτω από 1 λεπτό αλλά μπορεί να διαρκέσει εώς 15 λεπτά. Αμέσως μετά, το παιδί δεν θυμάται το συμβάν είναι υπνηλικό και υποτονικό.


Οι πυρετικοί σπασμοί είναι μία καλοήθης κατάσταση (ΔEN είναι επιληψία), τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τους σπασμούς. Εάν όμως παραταθούν πάνω από 10 λεπτά χρειάζεται οπωσδήποτε να το μεταφέρουμε στο νοσοκομείο (Αν τελικά χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο Δεν τρέχουμε στο δρόμο-Δεν κινδυνεύει άμεσα το παιδί).

Πριν καταλήξουμε στη διάγνωση των πυρετικών σπασμών πρέπει να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που προκαλούν σπασμούς με ή χωρίς πυρετό όπως λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (πχ μηνιγγίτιδα), ηλεκτρολυτικές διαταραχές (Na,K,Ca), διαταραχές του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, μεταβολικά νοσήματα. Οι πυρετικοί σπασμοί μπορεί να ξαναεμφανιστούν ιδίως στα παιδιά που εμφανίζουν σπασμούς πριν το 1ο έτος.

Αντιμετώπιση των πυρετικών σπασμών

  • Παραμένουμε ψύχραιμοι, δεν ωφελεί ο πανικός! (παρά την κακή εικόνα, επηρεασμένη κατάσταση του παιδιού την ώρα του επεισοδίου, το παιδί Δεν κινδυνεύει!)

  • Μεταφέρουμε το παιδί σε ασφαλές μέρος μακριά από αιχμηρά αντικείμενα για να αποφύγουμε πιθανό τραυματισμό.

  • Ξαπλώνουμε το παιδί σε πλάγια θέση ώστε να αποφύγουμε πιθανή εισρόφηση
  • Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του παιδιού, αν είναι εφικτό
  • Σε περίπτωση πυρετού χορηγούμε αντιπυρετικά από τον ορθό, ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ

  • ΔΕΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ
  • Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει διαζεπάμη(σε περίπτωση που έχουν δηλαδή ήδη προηγηθεί επεισόδια σπασμών) την χορηγούμε από τον ορθό, αν δεν λυθούν οι σπασμοί σε 10 λεπτά

  • Εάν είναι το πρώτο επεισόδιο σπασμών που παρουσιάζει το παιδί σας, ή αν έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά, μεταφέρουμε το παιδί στον παιδίατρο ή στο νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για επεισόδιο απλών πυρετικών σπασμών.

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.